Nederlands 

Expositie Ute Ida Fischer, schilderijen opbjecten

Kunstenaarscollectief BREEKijzer presenteert Ute Ida Fischer  
Van 13 januari 2018 tot en met 18 maart 2018
.
Waar:              In ICER innovatiecentrum, Hutteweg 32, Ulft, +31 (0) 315-820 280.
Wanneer:        Op de reguliere openingstijden van zaterdag 13 januari 2018 t/m zondag 18 maart 2018; dinsdag t/m vrijdag 10:00-17:00 uur | zaterdag en zondag 13:00-17:00 uur.
Entree:           gratis voor bezoekers van de expositie, aanmelden bij de balie.
 

Ute Ida Fischer  | ICER Giethal


In ICER zijn schilderijen en objecten van de in Bocholt (D) wonende kunstenares en BREEKijzer-lid Ute Ida Fischer te zien. De schilderijen, getiteld Komposition 1-23, zijn ontstaan in de periode 2009 - 2013. De kunstenares omschrijft haar kunst als ‘Farbmaterie-Malerei‘, een stijl die verwant is aan de informele schilderstijl van de bekende Duitse kunstenaar Emil Schumacher.
 
Ute is geboeid door de zeggingskracht van kleur en door kleur als materie. Zij verwerkt in haar schilderijen indrukken die zij opdoet van levende en levenloze materie.
 
Behalve structuren en kleuren, zoals bijvoorbeeld van leisteen of boomschors, zijn ook kleurwaarden en tactiele eigenschappen van belang voor de kunstenares.
Kenmerkend voor haar werkwijze is het gebruik van hars-olietempera waardoorheen zij kleurpigmenten en marmermeel mengt. Hierdoor ontstaat een enigszins ruwe verflaag.
 
Het fresco-effect ontstaat door de sgrafitto-techniek. Dit is een techniek waarbij men vloeibare bijenwas opbrengt en daarna weer verwijdert.
Op deze wijze ontstaat een unieke structuur met bijzondere kleurnuances.
De omlijnde kleurvlakken raken door het ritme van het schilderproces met elkaar verweven.
 
Een volgende fase in het werk van Ute (2016 - 2017) is het experimenteren met natuurlijke kleurpigmenten op geperste plantaardige vezelplaten. Ondergrond en oppervlak vormen een plastische eenheid zodat driedimensionale objecten ontstaan. De vezelachtige ondergrond wordt door het kleuroppervlak heen weer naar voren gehaald of blijft aan de randen zichtbaar. De aldus ontstane kleine vierkante objecten kunnen, afhankelijk van de omgeving, ook telkens weer opnieuw worden gerangschikt tot onderdelen van een installatie.   
 

ICER partners en sponsoren