Nederlands 

3D printer: Opiliones

De Opiliones is een FDM printer. Dit staat voor fused deposed modeling, oftewel draadprinter. Dit houdt in dat de printer laag voor laag het materiaal (filament) opbouwt als 3D model. Het filament is over het algemeen een kunststof draad (doorsnede 2,9 mm) die door middel van hitte wordt gesmolten en door een kop (nozzle) met een doorsnede van 0,2 – 0,4 mm wordt geperst. Het maximale printoppervlak is doorsnede 500 mm met een hoogte van 745 mm.

Software
- Cura

Bestandtype
-.stl
-.obj
Het is verstandig om het originele bestand mee te brengen, zodat je ter plekke wijzigingen kunt doorvoeren.

Materiaal
- ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene) 
Dit is plastic zoals de meeste mensen plastic kennen, gemaakt van aardolie. Het heeft een hoger smeltpunt dan PLA, is steviger en eenmaal geprint is de levensduur van dit plastic langer. Het printen met ABS moet op een warme ondergrond om te voorkomen dat het object tijdens het printen vervormd. Het resultaat is iets minder gedetailleerd.

- PLA (Polylactic Acid) 
PLA is een thermoplastic gemaakt op plantaardige basis, bijvoorbeeld van mais en sojabonen. PLA filamenten zijn dus milieuvriendelijk. De keuze voor PLA helpt mee aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, omdat het op een plantaardige manier wordt geproduceerd wordt.

ICER partners en sponsoren