Nederlands 

3D FDM printer: Ultimaker

Het ICER fablab beschikt over de Ultimaker versie 1 en versie 2. Beide Ultimakers zijn FDM printers. Dit staat voor fused deposed modeling, oftewel draadprinter. Dit houdt in dat de printer laag voor laag het materiaal (filament) opbouwt als 3D model. Het filament is over het algemeen een kunststof draad (doorsnede 2,9 mm) die door middel van hitte wordt gesmolten en door een kop (nozzle) met een doorsnede van 0,2 – 0,4 mm wordt geperst. De maximale printafmetingen zijn 210 x 210 x 210 mm.

Software
Cura

Bestandtype
- .stl
- .obj
Het is verstandig om het originele bestand mee te brengen, zodat je ter plekke wijzigingen kunt doorvoeren.

Materiaal
- ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene)
Dit is plastic zoals de meeste mensen plastic kennen, gemaakt van aardolie. Het heeft een hoger smeltpunt dan PLA, is steviger en eenmaal geprint is de levensduur van dit plastic langer. Het printen met ABS moet op een warme ondergrond om te voorkomen dat het object tijdens het printen vervormt. Het resultaat is iets minder gedetailleerd.

- PLA (Polylactic Acid)
PLA is een thermoplastic gemaakt op plantaardige basis, bijvoorbeeld van mais en sojabonen. PLA filamenten zijn dus milieuvriendelijk is, je helpt simpelweg mee aan het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen, omdat het op een plantaardige manier wordt geproduceerd.

ICER partners en sponsoren