Nederlands 

Recent gestelde vragen

Ben je bezig met een werkstuk over de industrie van vroeger? Heb je een technische vraag over emailleren? Wil je weten hoe je een magneet kunt maken? Zoek je een foto van de fabriek waar je opa werkte? Mail ons. We proberen je binnen een paar dagen antwoord te geven.
 
Recent gestelde vragen:
  • Ik heb voor mijn werkstuk in HAVO 4 uitleg nodig over ijzer gieten. Hoe kregen ze vroeger de temperatuur in de ovens zo hoog, dat het ijzer ook ging smelten?
    • Antwoord: De temperatuur werd verhoogd door lucht toe te voegen. Daarvoor gebruikten ze enorme blaasbalgen die aangedreven werden door de energie van bij voorbeeld een watermolen. Daarom staan de meeste gieterijen aan een rivier.
  • Hoe voorkwam men dat het emaille van een ronde vorm afsprong, bijvoorbeeld bij de bodem van een pan?
    • Antwoord: Bij het opbrengen van de emaille werd een product ondergedompeld in het vloeibare slik (mengsel van gemalen glas poeder, klei, pigment, water en chemische toevoegingen) en daarna geschud en bewogen of getikt. Hoe dunner de laag is (maar wel egaal van dikte) des te elastischer is het glas, dus dat is een kwaliteitskenmerk. En juist 'zwaar geëmailleerd' is daarom een slechte kwaliteit. Emaille gedraagt zich dunvloeibaar als het in beweging is en wordt dikvloeibaar als het met rust wordt gelaten. Dit verschijnsel heet thixotropie en is karakteristiek voor emaille. Een goede 'opdrager' moest een melkkoker minstens 36 bewegingen of 'tikken' geven om de emaille goed (= gelijkmatig en dun) te verdelen. Daarna werd het product op zijn kop op draadroosters gezet om te drogen voordat het de oven in ging. Zo werd het sterk.
  • Hoe kun je een magneet maken
    • Antwoord: kijk eens naar dit filmpje van 'How it's made' op YouTube. 
Stel een andere vraag.


 

ICER partners en sponsoren