Nederlands 

DRU IndustriePark

ICER is gehuisvest in de 2600m2 grote Afbramerij van de voormalige DRU fabrieken in Ulft. Het gebouw ligt direct naast de plek waar ooit de Oude Meulenbeek het water aanvoerde voor de aandrijving van de blaasbalgen van een hoogoven. Het hart van het huidige DRU Industriepark in Ulft is precies de plek waar ooit de Ulftse ijzergieterij haar oorsprong had. Dit gebied langs de Oude IJssel werd de bakermat voor de Nederlandse ijzerindustrie.

Vanaf 1913 kwam er een niet aflatende stroom kleurrijke potten en pannen op gang en de DRU verwierf bekendheid vanwege de kleurrijk geëmailleerde producten. Er kwam een badkuipengieterij bij en ook een stamperij, die plaatijzer verwerkte door het in een vorm te persen of stampen. Ook in de jaren na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde de DRU zich sterk. Er was een explosieve vraag naar kachels, pannen en badkuipen. Omdat de concurrentie toenam werd, onder leiding van industrieel vormgever Wim Gilles, vanaf de jaren zestig ook steeds meer aandacht besteed aan de vormgeving van de producten.

Rondleidingen 

Naast de Afbramerij, waar ICER is gevestigd, zijn er nog zes  fraai gerestaureerde industriële monumenten op het DRU Industriepark, waar je je ogen uitkijkt. Het is smullen voor bezoekers die van architectuur, bouwtechniek en vormgeving houden. In de andere gebouwen zijn onder meer gevestigd: DRU Cultuurfabriek (met bibliotheek, kunstexpo, theater-, muziek- en vergaderzalen), grand café Het Schaftlokaal, SSP-HAL (evenementen) en een woningbouwcorporatie. Daarnaast zijn er in delen van het complex ook woningen gemaakt.
Het is mogelijk rondleidingen op het DRU Industriepark, inclusief ICER, bij te wonen. aanvraag@icer.eu voor informatie.

Meer weten over het DRU Industriepark

 

ICER partners en sponsoren